3D Printen

Meer informatie over 3D Print producten en diensten

Mogelijkheden

Het 3D printen van een model kan op verschillende manieren en voor verschillende toepassingen

FDM Techniek

FDM is een techniek die gebruik maakt van een plastic draad die gesmolten wordt, waarna deze nauwkeurig wordt 'neergelegd' om het model in lagen op te kunnen bouwen. FDM techniek is m.n. geschikt voor prototype modellen of modellen waarbij het niet hinderlijk is dat de print-lagen nog zichtbaar zijn. Voor het printen van FDM modellen gelden specifieke voorwaarden waaraan het 3D model moet voldoen.

SLA Techniek

Deze techniek gebruikt een UV-gevoelige vloeistof (Resin) die laag voor laag wordt uitgehard. Deze techniek wordt meestal ingezet voor kleine objecten die zeer nauwkeurig geprint moeten worden. Met deze printers is een laagdikte te behalen van 0.025 mm.

SLS Techniek

SLS techniek is één van de meest voor de hand liggende techniek als een product er sterk én mooi uit moet zien. De kosten voor een dergelijke print zijn iets hoger dan bij FDM maar lager dan bij SLA.

Omvang en aantal

De maximale afmetingen van objecten die geprint kunnen worden hangt af van de gekozen techniek. Bij FDM is dat meestal ongeveer 20cm x 20cm x 20cm, en kunnen vaak meerder objecten in één sessie worden geprint. Bij SLA is de grootte van het object (i.v.m. de kosten) vaak kleiner dan 10cm x 10cm x 10cm. Met SLS kunnen objecten worden geprint met een maximale afmeting van ongeveer 60cm x 50cm x 35cm. Grotere objecten kunnen misschien in meerdere delen worden geprint ?

Service

Deze service is (tijdelijk?) niet beschikbaar.